facebook" Mide Botoksu Nedir? Mide Botoksu Nasıl Yapılır?
Disable Preloader

Mide Botoksu Nedir? Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda, özellikle Türkiye’de “Mide Botoksu” ile ilgili çok sayıda reklam faaliyeti yürütülmektedir.
Peki gerçekten Botoksu söylendiği kadar güvenilir, zararsız ve etkili bir yöntem midir?

Yazıma başlamadan önce düşüncemi net bir şekilde belirtmem gerekirse; Mide Botoksu yöntemini önermiyor ve uygulamıyorum.

Mide Botoksu Yöntemi Nedir?

Mide botoksu endoskopik yöntem ile mide duvarına botoks maddesinin farklı bölgelere enjekte edilmesidir. Bu şekilde midenin boşalmasının geciktirilmesi hedeflenmektedir.

Mide Botoksu

Mide botoksu gerçekten faydalı mı? makalemizde daha detaylı olarak anlatmaya çalıştım.

Neden Mide Botoksu Önermiyorum?

Standartları belirlenmiş bir yöntem değildir.
Botoksun mide üzerinde kullanımına ilişkin onaylanmış standart bir uygulama yöntemi mevcut değildir. Mide üzerinde uygulanacağı yer, uygulama miktarı ve sıklığı gibi parametrelerin belirlenmiş olduğu bir kılavuz bulunmamaktadır. Bu durum her hastada midenin farklı bir alanında ve farklı miktarlarda botoks enjeksiyonuna sebep olabilmektedir.
Ayrıca bilimsel yayınlarda botoksun midede nekroza yol açabildiği de görülmektedir. Mide nekrozu midenin kan dolaşımında yani kanlanmasında oluşan azalma sebebiyle “çürümesi” anlamına gelmektedir ve ölümcül olabilmektedir.

Bilimsel verilerce bu yöntemin etkisiz olduğu kanıtlanmıştır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda obezite tedavisinde endoskopik yönden botoks enjekte etmenin obeziteyle mücadelede etkisiz olduğu kanıtlanmıştır. Bir başka deyimle, mide botoksu obeziteden kalıcı bir şekilde kurtulmak için etkisiz bir yöntemdir.
Kalıcı kilo veriminde etkisiz olmasının yanı sıra, obezitenin beraberinde getirdiği yandaş hastalıklar (diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması vb.) üzerinde hiç bir metabolik etkisi bulunmamaktadır.

FDA ve EMA onayı bulunmamaktadır.
Botoks maddesinin mide üzerinde kullanılabilirliği konusunda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve EMA (Avrupa İlaç Ajansı) onayı bulunmamaktadır. Yüz ve cilt başta olmak üzere çeşitli kozmetik ve estetik alanlarda kullanılabilen bu maddenin, mide üzerinde kullanılabilirliğine dair FDA başta olmak üzere hiçbir uluslararası sağlık otoritesi tarafından verilmiş bir onay veya uygunluk mevcut değildir.

Vücuda fazla miktarda botoks girişi çeşitli hasarlara sebep olabilir.
Endoskopik yöntemle uygulanan botoks miktarı ile ilgili hiçbir standart yoktur.
Botoks fazla kullanıldığında, kişinin pek çok organ ve sisteminde hasar yaratabilecek bir madde olduğu unutulmamalıdır.
Örneğin;

  • Kalp ritim bozuklukları
  • Ani ölüm
  • Nörolojik etkiler
  • Solunum baskılanması
  • Kalp krizi
  • Mide nekrozu

 

Diyet şart.
Mide botoksu uygulaması sonrasında hasta halen bir diyet programına uymalıdır.
Botoks uygulaması yaptırıp biraz kilo verdikten sonra kilonun korunmasını umulması gerçeklerden uzak yaklaşımlardır.
Mide botoksu ile kısmen verilen kilo var ise bile bunun tamamının ve belki fazlasının hızlı bir şekilde geri alınması kaçınılmazdır. Bu sonuçlar bilimsel çalışmalar tarafından kanıtlanmış gerçeklerdir.

Mide botoksu tüm bunlara rağmen, ne yazık ki medyada ve sosyal mecralarda, çeşitli reklamlar yapılarak tamamen zararsız bir yöntem gibi sunulmaktadır.
Sağlık otoritelerince onaylanmış pozitif bir etkisi olmaksızın, bilinçsizce uygulanan, hiçbir dayanağa sahip olmadan popülarite kazanmış olan bu yöntemin yakında medyada olumsuz bir örnekle yer alması çok sürmeyecektir.